Kitzbuhel Yeme İçme Rehberi

Kitzbuhel yeme içme rehberime geçmeden önce bu gezide denediğimiz Avusturya/Tirol yemeklerinden bahsetmek istiyorum. Bu bölgenin mutfağı ağırlıklı olarak et, patates, peynir ve hamur içeren basit yemeklerden oluşuyor. Doğrusu benim damak tadıma çok hitap ediyor. Tatlılarını da ayrıca seviyorum!

Gulaş

Macarlar’ın ünlü gulaş çorbasının bir versiyonu da Avusturya’da çok popüler. Buradakileri, çok koyu sosu olan ve Semmelknödel denilen hamur toplarıyla servis edilen bir çeşit et yahni gibi düşünebilirsiniz. Ben daha önce denemediğime çok pişman oldum ve bu sefer birçok yerde tadına baktım. Şiddetle tavsiye ederim.

Spinatknödel

Gulaş’ın yanında geldiğini söylediğim ekmekli hamur topları olan Semmelknödel’in ıspanaklı versiyoununa da Spinatknödel deniliyor. İtalya dahil tüm Tiroller’de sıklıkla karşınıza çıkabilecek lezzetli bir vejeteryan yemeği.

Şinitzel

Şinitzelin ne olduğunu anlatmama gerek olmadığının farkındayım ve biliyorsunuz bu şinitzel konusunu Viyana Yeme İçme Rehberimde de ele almıştık. Ne de olsa esas anavatanı Viyana ama tabii Avusturya genelinde ve Tirol’de neredeyse tüm restoranlarda bulabiliyorsunuz. Bizim de öğle veya akşam yemeklerinde sıklıkla tercih ettiğimiz bir yemekti. Hepsinin de belirli bir standardın üzerinde olduğunu söyleyebilirim. Domuz yemeyenler için dana eti ve tavuk eti tercihleri olabileceğini ve gerçek Viyana Şinitzelin dana eti ile yapıldığını da belirtmeden geçmeyeyim.

Gröstl

Gröstl bir önceki günden kalanları değerlendirmek amacıyla ortaya çıkmış geleneksel bir Tirol yemeği. Tabii ben restoranlarda yediklerimizin öyle olmadığını umuyorum o ayrı! Et, patates, domuz pastırmasının küçük küçük doğranarak tavada sotelenmesiyle yapılıyor. Domuz pastırmasız isterseniz öyle de hazırlayabiliyorlar. En son olarak da üzerine yağda kızarmış yumurta ekliyorlar ve genelde kızgın tava içerisinde servis ediyorlar.

Kasespatzle

Domuz pastırmasız sipariş verirseniz yine çok güzel bir vejeteryan yemeği Kasespatzle. Erişte tarzı yumurtalı bir makarna hamuru haşlandıktan sonra tavada üzerine bol peynir eritilerek hazırlanıyor ve mutlaka üzerinde karamelize soğan rendeleri ile servis ediliyor. Ben bayılıyorum buna! Hatırlarsanız Viyana yeme içme rehberimde de bahsetmiştim.

Kaiserschmarn

Avusturya tarzı parmak yalatan cinsten pankekler! Özellikle Tirol bölgesine has bir tatlı. Pankek küçük parçalara bölünüp kızartıldıktan sonra üzerine pudra şekeri serpiliyor ve yine sıcak tava içerisinde ve tatlı ekşi reçel tarzı bir sos eşliğinde servis ediliyor.

Applestrüdel

Tüm Avusturya’da yaygın olarak bulunan, aslında Viyana kökenli, elmalı bir tatlı AppleStrüdel. Tirol bölgesinde de oldukça popüler. Baklava hamuruna benzer ince bir hamurun bol elmalı, tarçınlı bir içle doldurulmasıyla hazırlanıyor. Sossuz da servis ediliyor ama bence sossuz çok kuru oluyor. Vanilyalı soslu denemenizi tavsiye ederim.

Kitzbuhel Yeme İçme Deneyimlerimiz

Merkezdeki Seçenekler

Il Gusto

Italyan restoranı olan Il Gusto listemin ilk sırasında çünkü ilk akşam yemeğimizi tüm grup olarak burada yedik. Tüm grup dediğim 50 kişicik olduğu için aslında restoranı gerçek anlamda kapattık. Yalnız sonradan anladık ki restoran 50 kişilik değilmiş, sığamadığımız için bazı arkadaşlarımız bistrolarda ayakta yemek yemek zorunda kaldı. Gerçi başka bir yerde de yer bulamamıştık o ayrı.

Yerleri olmamasına rağmen 50 kişilik rezervasyon almalarına biraz sinirlensem de hepimizin yediklerinden mutlu olduğunu belirtmem lazım.Bu kadar kalabalık olunca çok fazla şeyin tadına bakabildik. Genelde İtalyan restoranlarında makarna ve pizza yemeyi severim ama yediğimiz soğuk etler de ana yemeklerdeki etler de en az onlar kadar lezzetliydi.   Gidin ama 50 kişi gitmeyin :)

Zinnkrug

Zinnkrug’a Kitzbuhel’e her gidişimizde en az bir kez gidiyoruz. Aslında bir Hırvat lokantası ama Avusturya yemekleri de var. Yediklerimiz aşırı güzel değil ama ortalamanın üzerinde diyebilirim.  Galiba biraz da kalabalık grup için yer bulabildiğimiz için burayı seviyoruz. Bu gidişimizde genelde hepimiz şinitzel veya diğer et yemeklerinden tercih ettik ve dediğim gibi ortalama üstüydü.

Landhausl

Landhausl daha önce de gittiğimiz ve beğendiğimiz bir restoran. Klasik Avusturya yemekleri yanı sıra noodle çorbası ve hindi fileto gibi farklı yemekler de denedik ve hepsine de bayıldık!

Centro

Centro adı gibi yaya bölgesinde, çok merkezi bir pizzacı. Odun ateşinde pişen pizzaları gerçekten çok lezzetli. Büyük ve rahat masa sayısı az, bar formatında genelde yuvarlak, küçük masaları var. Yer bulmak ve rahat etmek için erken gitmenizi öneririm.Saat 18:00’den önce menü kısıtlı ama pizza seçenekleri gayet yeterli miktarda oluyor. Rezervasyon kabul etmiyorlar; fiyatları da gayet uygun.

Eggerwirt

Eggerwirt bundan bir önceki Kitzbuhel seyahatimizin gözbebeğiydi. Çok sevmiş ve çoluk çocuk çok rahat etmiştik. Bu kez sadece bir gece yer bulabildik. Bu sefer,  Gröstl dışında herşeyini çok beğendik. Gröstl ise gerçekten çok tatsız tuzsuzdu. Daha önceki senelerde de Eggerwirt’de Gröstl yediğimizi ve beğendiğimizi hatırlıyorum. Bu sefer neden böyle oldu hiç bir fikrim yok ama dediğim gibi diğer tercihlerimiz yine çok lezzetliydi.

Huberbrau Stuberl

Huberbrau Stuberl geleneksel Avusturya yemekleri için en çok önerilen yer olduğu için ve olduka da popüler olduğu için yer bulup gidemediğimiz, aklımızın kaldığı bir restoran. Rezervasyon da almadıkları için ve biz her gece en az 20 kişi yemeğe gittiğimiz için hiç şansımız yoktu! Siz bizim yerimize gidin ve sonra da bana anlatın lütfen ))

Huber

Huber etleriyle ünlü ve ödüllü 200 yıllık bir şarküteri/kasap. Gündüz birşeyler atıştırabileceğiniz bir kaç masası da mevcut. Ara öğün yapmak ya da sandviç hazırlatmak için mutlaka uğramalısınız!

Pano

Pano, lezzetli tatlı ve kahvaltılıkları ile kaçırmamanız gereken çok cici bir kafe. Kışın bile dışarıdaki masalarında oturup ortamın tadını çıkarmak çok keyifli…

 

Dağdaki Seçenekler

İlk olarak hani Kitzbuhel yazılarımda hep bahsettiğim, ana gondolun tepesindeki restorandan bahsedeyim: Restauran Hochkitzbühel bei Tomschy.
Daha önce burada bulunan geleneksel restoran 3 yıl önce yenilenmiş ve çok hoş ve modern bir ortam oluşturulmuş. Yemekler, teras, manzara hepsi şahane, fiyatlar da diğer dağ restoranlarına göre biraz daha fazla tabii…. Özellikle kaiserschmarnı burada denemenizi öneririm.
Denediğimiz tüm restoranları önermem söz konusu değil tabii ki! Kitzbuhel kayak pistlerinin en yüksek noktası olan Pengelstein’da bulunan bu restoranda gezinin en vasat yemeğini yedik. Gitmeyin…
Sonnleitstadl Kirchberg kasabasına doğru kayarken pist üzerinde bulunan çok küçük ve salaş bir restoran. Benim araştırmalarım olmasa herhalde burada hiç durmazdık hatta yemek olmadığını sadece bar olduğunu bile düşünebilirdik ama iyi ki gitmişiz. Dağdaki favorimiz oldu. Ertesi gün tekrar gidebilmek için tüm kayak planımızı buraya göre yaptık. Fiyatları da gayet makuldu. Özellikle gulaşını ve kasespatzlını öneririm.
Instagram hesabımı takip ediyorsanız kesin hatırlarsınız. Hani şu şezlongların olduğu müthiş manzaralı bir restoran vardı… Hani biz oradayız diye “Şeker Oğlan” şarkısının disko versiyonunu çalmışlardı Türkçe olarak! İşte burası orası…
Dışarısı çok keyifli, içerisi de zamanda yolculuk yaptıran hayli geleneksel bir dekorasyona sahip. Yemekler de lezzetli, kaçırılmaması gereken bir mola noktası kısacası…

1 thoughts on “Kitzbuhel Yeme İçme Rehberi

  1. Geri bildirim: Kitzbuhel’de Kayak | Bir Küçük Gezgin

Bir Yorum Bırakın