Kitzbuhel’de Kayak

Kitzbuhel’in kalbimdeki yeri bambaşka. 2007 yılında Alpler’e düzenlediğimiz ilk kayak gezisi olmasının yanı sıra, Bir Küçük Gezgin ile yaptığımız ilk yurtdışı seyahati Kitzbuhel’eydi ve böylece bu blogun da ilk yazısı o gezimizle ilgili olmuştu.

Daha önceki kayak yazılarımı okuyduysanız biliyorsunuz, o zamandan beri neredeyse her sene Alpler’e kayağa gidiyoruz hem de çoluk çocuk, kayan kaymayan, koloni halinde bir grupla!  Bu sene ise, ben de inanamıyorum ama, tam 50 kişiydik! Bu arada şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum Alpler’de kaymanın Türkiye’de kayak yapmakla mukayese kabul edilmeyecek bir deneyim olduğunu tahmin ediyorsunuzdur ama biliyor musunuz, son zamanlarda Euro/TL bu kadar fırlamasaydı Türkiye’ye göre çok daha da uygun fiyatlı bir tatil oluyordu. Şimdi ise fiyat olarak hemen hemen aynı ama keyif olarak bambaşka tabii!

Kitzbuhel

Kitzbuhel Avusturya’nın batısında Tirol denilen bölgede yer alıyor. Tirol ise Avusturya’nın batısı ve İtalyanın kuzeyini kapsayan bir bölge. Tamamen Alpler’den oluşuyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra coğrafi ve kültürel olarak da Almanca konuşan ülkelerle İtalya arasında bir köprü oluşturuyor. Belki hatırlarsanız Güney Tirol’de yer alan  Val Gardena yazımda da yine bu bölgeden bahsetmiştim. Aşağıdaki fotoğrafta bu bölgeye özgü tipik ahşap bir ev örneğini görebilirsiniz.

Bizim genelde kayak yaptığımız kasabalar bu bölgede yer alıyor ve her yönden birbirlerine çok benzer özelliklere sahipler ama kasabanın canlılığı, binaların şıklığı ve güzelliği açısından Kitzbuhel’in rahatlıkla en güzelleri olduğunu söyleyebilirim. Bunda merkezinde geniş bir yaya bölgesi olmasının önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum. Böylece Kitzbuhel, şirin kafe ve restoranları, alışveriş imkanı ve güzelliğiyle kayak yapmayanlar için de çok keyifli bir yer haline geliyor.

Merkez dışındaki yerler ise tipik şirin Alp kasabası formatında…

Kayakçılar içinse zaten bambaşka bir dünya! Kitzbuhel Avrupa’nın en gelişmiş, en geniş ve en düzenli kayak merkezlerinden bir tanesi! Yıllardır bir çok kuruluş tarafından Avrupa’nın ve hatta dünyanın en iyi 5 kayak merkezi arasında seçiliyor. Liftler her gittiğimizde biraz daha gelişmiş oluyor, hepsi yeni, bakımlı, hızlı ve konforlu… Hatta bu sefer gondol dahil neredeyse tüm liftler ısıtmalıydı diyebilirim.

180km uzunluğundaki pistlerse tüm dağı örümcek ağı gibi sarıyor. Özellikle 3S isimli gondolla vadinin diğer tarafına geçerseniz bütün günü hiç aynı pistten kaymadan geçirip, gününüzü 2 kasaba yanda bitirebiliyorsunuz ve tabii ki Avusturya’nın süper otobüs sistemi ile tekrar Kitzbuhel’e rahatça dönebiliyorsunuz. Bu güzel pistlerden kayarak kasaba kasaba dolaşmak, her yerde karşınıza çıkan müthiş manzaralı küçük restoranlarda mola vermek gerçekten inanılmaz keyifli.

Son zamana kadar bize göre Kitzbuhel’in tek sıkıntısı kasabanın düşük rakıma sahip olmasıydı ama önceki sene Val Gardena’da hiç kar yağmazken ve hava sıcaklığı +10’lara çıktığında bile problemsiz kayınca artık bu konunun dert olmaktan çıktığını anladık. Tabii Kitzbuhel gibi gelişmiş kayak kasabaları için…

Ulaşım

Kitzbuhel’in bir diğer avantajı da havaalanlarına yakınlığı. Münih Havaalanına 2 saat, Salzburg’unkine ise yaklaşık 1 saat mesafede… Trenin yanı sıra shuttle servisi olan bir çok firma var. Biz 50 kişi olduğumuz için ben tabii ki grubumuza özel otobüs ayarladım. Bu seferki transfer firmamız Ralf Schlechter  isimli bir firmaydı. Fiyatları uygundu. Gidişte 50 kayakçının fazlaca eşyası olacağını tahmin ederek otobusün arkasına ek bir konteyner bağlayarak çok gözüme girmişlerdi ama dönüşte aynı hizmeti görmeyince hüsrana uğradık. Dönüşte otobüsümüz Hindistan’dakiler gibiydi! :))) Diğer taraftan, daha sonra anlatacağım günübirlik gezimizi de aynı firmayla yaptık ve bu bahsettiğimden başka hiç bir problem yaşamadık. Hatta benim bizim kaldığımız yerlere göre çıkarttığım otobüs durakları konusunda da organizasyon sırasında çok yardımcı oldular.

Konaklama

50 kişilik grubumuzun hepsi farklı kriterlerde yerlerde konaklamayı tercih ettiği için merkezde bir çok noktaya dağıldık. Biz merkezdeki konumuna göre fiyatının uygun olması nedeniyle daha önce de konakladığımız Pension Schmidinger‘de kaldık. Güzel bir kahvaltısının olması apartlara göre rahatlık oldu ama odalar fazla büyük değildi. Yastıklar da biraz rahatsızdı ama onun dışında gayet temiz ve güzeldi.

Otelde kalmak isteyenleri ise Tiefenbrunner‘e yönlendirdim. Konumu gerçekten çok çok merkeziydi. Diğer otellere göre fiyatı da daha uygundu. Üstelik kalanlar da gayet memnun kaldılar.

Grubun daha kalabalık aileleri genelde apartlarda kaldılar. Hepsini anlatmam uzun süreceği için ilgilenenlere ayrıntılı bilgi verebilirim diye düşünüyorum. Eğer bu konuda bilgi almak isterseniz yorum bırakın lütfen.

Kayak Okulları ve Çocuklarla Kitzbuhel

Daha önceki Kitzbuhel yazımda da belirttiğim gibi Kitzbuhel bebekli aileler için çok uygun. Merkezi yaya bölgesi ve düz ayak. Hemen hemen tüm pistlere tek bir ana gondoldan çıkılıyor ve bu gondol hem pusetliler için uygun hem de çıktığı noktada çok güzel, manzaralı bir restoran var. Sabahleyin yukarı çıkıp, bir kişi restoranda çocuklarla beklerken, diğerleri kayıp aynı noktaya dönebiliyor. Nöbetleşe kaymak için ideal. Ya da mesela bizim daha önce yaptığımız gibi anneanne babaanne götürürseniz Onlar da orada güzel vakit geçiriyorlar. Siz de kayıp geliyorsunuz…

Kayak yapabilen çocuklar için durumu ise ikiye ayırmak istiyorum. Birincisi daha yeni başlamış olan, 3-5 yaş arasında (bu yaşlar çocuğunuza göre değişebilir tabii), tüm gün kayamayan ve arıza çıkarması muhtemel çocuklar. İkinci grup ise kayağa alışmış, tüm gün kayak okuluna bırakabilecekleriniz. Eğer birinci gruptaysanız Kitzbuhel’in çok uygun olduğunu düşünmüyorum çünkü çocukların çalışacağı yer hemen kasabanın yanında ama siz kaymaya gittiğinizde çok uzaklaşmış oluyorsunuz. Bir kayıp geleyim durumu ya da çağırıldığınızda da geri dönmeniz zor. Tabii her yerde çok uzaklaşma ihtimaliniz var ama Kitzbuhel’de yakınlarda olma şansınız yok. Bizim grup gibi artık ikinci gruptaysanız tahmin edebileceğiniz gibi hiç bir problem yok. Biz çocuklar için Rote Reufel isimli Kitzbuhel’in en büyük kayak okulunu tercih ettik, çünkü buluşma noktaları ana gondola çok yakındı. Gayet de memnun kaldık. Çok hocası olan bir okul olduğu için ufak seviye farkları için bile ayrı ayrı grup oluşturdular. 9 kişiye kadar limitleri olmasına rağmen hepsini bir gruba doldurmadılar. Çocuklar da çok keyifle kaydılar.

Kayak dışında hem çocuklar hem de yetişkinler için iyi bir seçenek de Aquaarena Spa Center. Otelinizde yoksa bile gondolun yanında çok büyük ve güzel bir tesis burası. Aklınızda olsun…

Yeme İçme

Bizim oda-kahvaltı mekanlarda kalmamızın en önemli sebeplerinden bir tanesi her akşam dışarı çıkarak hem bu güzel kasabaların daha çok tadını çıkarmak hem de farklı restoranları denemek.

Kasabadaki restoranlara bir de dağdaki şirin mekanları da ekleyince yine upuzun ayrı bir yazı çıkıyor. O yüzden şimdilik sizi Kitzbuhel yazımla başbaşa bırakıyorum. Yeme içme rehberi yakında….

 

 

1 thoughts on “Kitzbuhel’de Kayak

Bir Yorum Bırakın