Tarihi Başkent Toledo

Ispanya’nın eski başkenti Toledo, sarı taşlı evleri, daracık labirent sokakları ile tarih kokan, İspanya’nın en güzel Orta Çağ kentlerinden bir tanesi. Madrid’e çok yakın olduğu için mutlaka gezi rotanıza eklemeniz gereken bir yer, hatta kırsal tarihi kasabaların aşığı olarak, iş için gitmiş olmasam Toledo’da konaklamayı, manzaranın keyfini çıkarmayı ve Madrid’e de günübirlik gitmeyi tercih ederdim. Ama tabii biz tam tersini yapmak zorunda kaldık. Yine de günübirlik geziyle de çok rahat gezilebilecek bir yer olduğunu belirtmeliyim.

Toledo Madrid’e yaklaşık 75 km uzaklıkta olduğu için araba veya otobüsle ulaşım için uygun bir mesafede ama ben özellikle trenle gitmenizi öneriyorum. Hem çok rahat ve hızlı (30 dakika) hem de daha da önemlisi her iki tren istasyonu da kesinlikle görülmeye değer! Madrid’in Atocha tren istasyonundan Madrid yazımda bahsetmiştim. Toledo’ya geldiğimizde bizi karşılayan Toledo istasyonu ise tarihi şehre yakışan bir güzellikteydi.

Bir tepenin üzerine kurulu olan Toledo aynı zamanda Tarus nehri tarafından sarılan bir adaya da benzediği için uzaktan çok güzel bir görüntüye sahip. Sarı taş evleri ve kuleleriyle tam kartpostallık! Dolayısıyla şehre varır varmaz ilk iş olarak tren istasyonundan kalkan Hop on&off otobüslerine binerek çevresinde bir tur atmanızi ve tabii bol bol da fotoğraf çekmenizi öneriyorum. Duraklarda inip fotoğraf çekip otobüs hareket etmeden tekrar binebiliyorsunuz da. Ücreti 20.5Euro.

Şehre vardıktan sonra bence yapacağınız en güzel şey üç dinin etkilerini taşıyan dar sokaklarında kaybolmak, minik meydanlarında oturmak! Toledo aynı zamanda ünlü ressam El Greco’nun da yaşadığı yer olduğu için Katedral’de ve Santa Tome Kilisesi’nde önemli eserlerini görebilirsiniz. Katedralde El Greco’nun yanı sıra Bellini, Goya gibi başka ünlü ressamların da eserlerini bulmak mümkün.

Gelin isterseniz önce fotoğraflarla biraz sokaklarda dolaşalım, sonra tabii ki bir kaç önerim olacak!

Ve simdi kısa kısa önerilerim:

  • Birbirinden lezzetli tapas (Ispanyol mezeleri) için El Trebol. Tarihi binaların arasına sıkışmış minik bahçesi de çok keyifli!
  • Şarküteri seviyorsanız istikamet mutlaka La Encina de Ortega. Yerel peynir Manchego ve etler çok kaliteli
  • Toledo badem ezmesi ile ünlü. En başarılı ve ünlü olan adres Santo Tome. Toledo’da iki şubesi var. Biz bir de çok kalabalık olduğunu görünce rahibelerin kafesi olan The Cafe de Las Monjas’ın da marzipanlı tatlılarını denedik. Ama doğrusu pek beğenmedik. Santo Tome kesinlikle daha iyi.
  • Toledo tarihte kılıç yapımı ve çelik işçiliği ile ünlü, bıçak merakınız varsa etrafta bolca göreceğiniz bıçak vs. satan dükkanlara uğramayı unutmayın.
  • Keyifli bir sokak arası mekanda içecek molası için: El 10 de Santo Tome

 

5 thoughts on “Tarihi Başkent Toledo

Bir Yorum Bırakın