Yolcu Haklarımız

lyon airport, train terminal

Gezmeyi sevmek demek bol bol havayolları ile seyahat etmek demek oluyor. Sık uçuş yapınca da insan uçuşla ilgili sorunlarla da sık karşılaşıyor. Geçen gün avukat olan arkadaşım Aslı’yla (Av. Aslı Arslan Yıldırak – www.arslan-law.com) sohbet ederken, uzmanlık alanlarından birinin havayollarıyla ilgili konular olduğunu söyledi. Başta bu konuda ne kadar çok dava olabilir ki diye kendi kendime düşünürken, Aslı yolcu olarak birçok hakkımız olduğunu ve kendisinin de bununla ilgili çok sayıda dava kazandığını anlatınca bununla ilgili bilgilendirici bir yazı yazmam gerektiğine karar verdim!

Sevgili Aslı’nın danışmanlığında işte haklarımız:

BAGAJLA İLGİLİ SORUNLAR

Öncelikli olarak check-in yaparken bize verilen ve gereksiz bir ayrıntı gibi gözüken bagaj kayıt fişini kaybetmememiz gerekiyor çünkü bagajımızı teslim ettiiğimize dair tek kanıtımız bu.

Bagajın kaybolması ve/veya zarar görmesi

Eğer havayolu imkan tanıyorsa Bagaj Değer Bildirimi yapmak en mantıklısı. Yani bu şu demek oluyor, check-in yaparken bagajınızın içindeki fotoğraf makinesi, laptop gibi değerli eşyalarınızın marka modelini bildirerek kayıt altına aldırıyorsunuz. Böylece bagajınız kaybolursa ya da zarar görürse bu Değer Bildirimi’ne göre tazminat talep edebiliyorsanız yoksa havayolu çok komik rakamlar ödeyebiliyor. Ama tabii bunun için de istisnai durumlar var, eğer avukatınız bagaja kasten zarar verildiğini veya zarar doğacağını bile bile davranıldığını ispat ederse, sınır kalkıyor ve çok daha fazla tazminat alabiliyorsunuz.

Bagajınız kaybolduğunda ve/veya zarar gördüğünde ise durumu havayoluna bildirmeniz gerekiyor ve sonradan hakkınızı arayabilmeniz için mutlaka bildirimde bulunurken bunu yazılı yapmalısınız. Bildirim için de süre kısıtlamaları var, zaten belirgin bir durum varsa derhal bildirimde bulunursunuz ama örneğin daha sonra eşyanızda hasar meydana geldiğini ya da bagajın içinden birşeylerin kaybolduğunu fark ederseniz, bunu bildirmek için 7 gününüz var. Bagajınız gecikmeli geldiyse süreniz 21 güne kadar uzuyor. Haklarınızı aramak içinse 2 yıl dava hakkınız var.

Değer Bildirimi yapamıyorsanız veya yapmak istemiyorsanız siz siz olun değerli eşyalarınızı teslim ettiğiniz bagajlara koymayın!

Bagaj Gecikmesi

Tabii bir de bagajların kaybolup, sonra bulunabilme durumu var. Bu durum eve dönerken olursa daha kolay tolere edilebiliniyor ama ya önemli bir iş seyahatine çıktıysanız? Ya da tatilinize sıfır eşyayla başlamanız gerekirse? Gerçekten de çok can sıkıcı bir durum!

Bagaj gecikmelerinde de gittiğiniz yerdeki acil ihyiaçlarınızın faturalarını göstererek bunların parasını havayollarından alabiliyord

UÇUŞLARLA İLGİLİ SORUNLAR

ucak

Uçuşlarin iptal olması veya gecikmesi durumundaki haklarımızı ilgili yasa ve yönetmeliklere göre “yardım” ve “tazminat” olarak ikiye ayırmak gerekiyor. Kısaca özetlemek gerekirse her türlü durumda havayolu “yardım” sağlamak zorunda ama son günlerde çok olan kar fırtınası gibi elde olmayan sebeplerden kaynaklanan gecikme ve iptallerde tazminat hakkı doğmuyor.

Yardımlar

Uçuşun iptal olması halinde yolcu olarak biletin iadesi, seyahatin başlangıç noktasına dönüşün sağlanması, güzergah değişikligi gibi haklarımız doğuyor.

Ayrıca uçuş iptali veya gecikme olması durumunda ekstra bekleme süresinin uzunluğu ve seyahat mesafesine göre havayolunun yiyecek, içecek, konaklama, konaklama yerine ulaşım sağlanması ve telefon, email gönderme gibi imkanlar sağlaması gerekiyor.

Hatta eğer gecikme 5 saati geçerse uçuşu iptal edip bilet iadesi ve seyahat başlangıç noktasına ücretsiz dönüş talep edebiliyorsunuz.

Tabii bu yardımlar kanunla belirlenen minimum hizmetler. Bir de havayollarının kendilerinin açıkladığı ekstra yardımlar var. Örneğin Pegasus kendilerinden kaynaklanan bir sebeple iç hat ve Kıbrıs uçuşlarında 3 saatten fazle gecikme olursa, yolcu uçsa bile bilet iadesi garanti ediyor.

Tazminat

Uçuşun havayolu kaynaklı bir nedenle iptal olması durumunda, yasalarla belirlenen süre içerisinde (7-14 gün öncesinde) yolcuya haber verilmemişse tazminat hakkı doğuyor.

Ayrıca…

Bilmiyorum hiç karşılaştınız mı ama uçuşa kabul edilmeme (sizden kaynaklı olmayan bir sebeple) veya bir alt sınıfa yerleştirilmek gibi durumlar da söz konusu oluyor. Örneğin bize geçen sene iki kez bir sonraki uçakla uçmamızı önerdiler, tabii karşılığında uçak bileti ya da tazminat öneriyorlar. Siz gönüllü olsanız bile yukarıda bahsettiğim “yardimları” sağlamak zorundalar. Gönüllü olmazsanız zaten tazminat hakkınız doğuyor.

Alt sınıfta uçmak zorunda kalmanız durumunda da biletin %75’ine kadar iade alma hakkınız oluyor.

İşte böyle… Doğrusu ben bu yazıyı yazarken çok şey öğrendim, umarım sizin için de faydalı bir çalışma olmuştur. Haklarımıza sahip çıkalım! Kendimiz çıkamıyorsak da bir bilene soralım :)

 

 

Reklam

3 thoughts on “Yolcu Haklarımız

  1. Cok güzel bilgilendirici yazi olmus elinze saglik bende gecen yaz ucagim gec rötar yapti boyle bir hakkim oldugunu duymustum havayollari sirketini yuzkez aradim yazdim kimse dönmedi kisacasi bir sonuc cikmadi..Arastirma yaparken http://www.hakkiniyedirme.com diye ucus tazminatlariyla ilgilen bir yer ile karsilastim.Ücretsiz basvuru yapabiliyorsunuz,3 hafta sonra hesabima 400€ tazminat ücreti gönderdiler..Bu durumlar gercekten insan cok gicik oluyor..Bende yasayanlar icin yaziniza destek olmak istedim..

  2. Emirates aktarmalı uçuşumuzda aktarmayı kaçırdık sanki bu kaçırma planlı gibiydi çünkü yeni biletlerimiz hazırdı çok kötü bir otel ve hizmet ile eritesi gün İstanbul’a uçtuk .İstanbul da valizlerimizi alamadık .Beş gün oldu hala valizlerimiz yok .Ne yapmalıyız?

    • Kusura bakmayın ben bu mesajınızı çok geç gördüm. Umarım valizleriniz sağsalim gelmiştir. İlk uçuşunuzun gecikmeli geldiği belli olduğu için aktarma yolcularını tespit ederek önceden biletlerinizi hazırlamışlardır diye tahmin ediyorum… Geçmiş olsun

Bir Yorum Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s